grauri si smochini

Activități

Atunci când ne întrebăm ce este de vizitat aproape de litoral, mulți ne gândim fie la stațiunea Mamaia, fie la Delfinariul sau Faleza din Constanța. Ei bine, a sosit timpul să afli că în împrejurimi se găsesc tot felul alte locuri interesante, pe care merită să le explorezi într-o zi de vară.

În grădină

Livada de pomi fructiferi și smochini ofera o umbră plăcută și un spațiu generos pentru activitățile în aer liber. Hamacele din curte parcă așteaptă să te așezi confortabil răsfoind o carte bună. Iar terasele au acea atmosferă relaxantă care te îndeamnă să depeni amintiri sau să-ți deschizi sufletul către cei dragi.

grauri si smochini
grauri si smochini
grauri si smochini

La plajă

Plaja Vadu este una din ultimele plaje sălbatice de pe litoralul românesc și se întinde pe o lungime de aproximativ 20 de kilometri. Este o adevărată porţie de natură pură pentru cei care vor să se bucure la modul simplu de mare, nisip şi mult soare, fiind inclusă în Rezervaţia Deltei Dunării. Sentimentul de pierdere totală în natură pe care îl poți avea aici este unic!

Zona face parte patrimoniul natural UNESCO din anul 1991 si este foarte importantă pentru migrația păsărilor și protecţia speciilor şi a habitatelor costiere. Aici ai ocazia să admiri o parte din fauna și flora deltei, în special o mare varietate de păsări: berze, pupeze, lișite, rațe și găște sălbatice, pescăruși, egrete, cormorani, broscuțe testoase și chiar șacali. Pe plajă vei găsi două cerhanale care oferă mâncare și băuturi cu specific local.

Pe drumul spre plajă, vei întâlni Întreprinderea de Metale Rare Vadu, un proiect din perioada comunistă al cărei scop era extragerea titanului și zirconiului din nisipul grindului Chituc. Din păcate, sub această construcție sunt îngropate și ascunse rămășițele arheologice ale cetății otomane Karaharman.

grauri si smochini
grauri si smochini
grauri si smochini

În împrejurimi

Situate în localitatea Istria la aproape 30 de kilometri de Vadu, Histria este cea mai veche aşezare urbană atestată de pe teritoriul ţării noastre. Coloniştii din Milet au întemeiat-o în secolul VII a. Chr., ca port pentru comerţul de la Marea Neagră. Situl arheologic din Histria este inclus in Patrimoniului European.

grauri si smochini
grauri si smochini
grauri si smochini

Este unică în România prin construcţia sa, fiind inclusă în lista monumentelor istorice a Ministerului Culturii și Patrimoniului Național. Pentru a păstra vie credinţa creştină în teritoriul stăpânit de Imperiul Otoman, locuitorii Dobrogei din anii 1800 au recurs la o soluţie neobișnuită: construirea unicei biserici ortodoxe îngropate din România.

grauri si smochini
grauri si smochini

Plaja Periboina este una din cele mai frumoase zone ale litoralului sălbatic al Deltei Dunării. De la Grindul Chituc, la zece kilometri se află Periboina: o plajă de o frumusețe genuină aparte, în care apele lacului Sinoe se contopesc cu marea. Amatorii de plimbări cu bicicleta pot ajunge la Gura Portitei prin Periboina, pe drumul care șerpuieste prin peisajul sălbatic, străjuit de o mare de o parte și lacurile din complexul Razim-Sinoe, de cealaltă.

grauri si smochini
grauri si smochini

Cetatea Enisala, situată la 2 km de localitatea Enisala, a fost construită în a doua jumătate a secolului XIV cu scop de apărare, de către negustorii genovezi, deținători ai monopolului navigației pe Marea Neagră. La vremea aceea, cetatea se afla la malul Mării Negre, lacul Razim luând naştere mai târziu prin formarea cordoanelor de nisip ce-l separă de mare.

grauri si smochini
grauri si smochini
grauri si smochini

Rezervația Naturală Cheile Dobrogei. Începând cu localitatea Mihail Kogălniceanu, de-a lungul șoselei până în localitatea Casimcea, se întind frumoasele Chei ale Dobrogei, o zonă uluitoare, obligatoriu de vizitat pentru a înțelege însemnătatea pământului dintre Dunăre şi Marea Neagră. Aici calci pe nisipurile străvechii Mări Thetis, strămoaşa Mării Negre.

grauri si smochini
grauri si smochini
grauri si smochini

Peştera Sf. Ioan Casian și Lacul Casian.Odată ajunși în rezervația geologică Cheile Dobrogei, în apropiere de lacul Casian vei descoperi peștera cu același nume. În răcoarea ei, se află alte taine naturale seculare.

grauri si smochini